Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Kajsa Malmström berätta varför hon yrkar fängelse på de samtliga åtalade männen. Foto: Edina Foric/SVT

Påskupploppen i Linköping – åklagaren yrkar på fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot de tre män som står åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping den 17 april. Åklagaren yrkar att samtliga männen ska dömas till fängelse – men att 21-åringen ska få längre straff än de andra, då han var mest aktiv under upploppen.

– Jag menar att straffvärdet för gärningen ligger på över fyra års fängelse, och jag yrkar på att de här tre personerna ska dömas till fängelsestraff, säger åklagaren.

Under dagens förhandling berättade kammaråklagare Kajsa Malmström att straffvärdet inte understiger fyra år. Därför ville hon att alla tre skulle häktas fram tills dom – men tingsrätten ansåg inte att den yngsta, 19-åringen, skulle häktas. Han belades istället med reseförbud och får inte lämna Linköping.

Linköping

Försvarsadvokaten

Hans Orrenius företräder 19-åringen och han menar att hans klient är oskyldig och ska frikännas.

– Han ska inte dömas för någonting och den här hemska historian ska få ett slut för honom, säger Hans Orrenius under rättegångens sista dag.

Försvarsadvokaten säger även att han är förvånad att han klient ens är åtalad.

– Jag är förvånad över att åklagaren har ett så kraftig yrkande. Jag är över huvud taget förvånad över att det blev åtal mot min kliet i det här, säger han.

Domen väntas torsdagen den 21 juli.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet