Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista rättegångsdagen inifrån Norrköpings där tio tonåringar åtalas för inblandning i Påskupploppen. Foto: SVT/Linnea Burén

Påskupploppen: Åklagaren yrkar på nya straffet för tio tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avslutades rättegången där tio ungdomar mellan 15 och 17 år åtalats för sin inblandning i påskhelgens upplopp i stadsdelen Navestad i Norrköping.

I sin slutplädering yrkade kammaråklagare Thomas Ramstedt på att tonåringarna ska dömas till ungdomsövervakning, upp till ett år. Ungdomsövervakning är ett relativt nytt straff som innebär att tonåringarna kan bo kvar hemma, men med vissa begränsningar och kontinuerlig kontakt med frivården.

De som tidigare dömts i samband med påskupploppen i Norrköping har varit myndiga och fått upp till sex års fängelse. I sammanhanget är därför ett års ungdomsövervakning ett relativt milt straff. Anledningen är tonåringarnas unga ålder.

Våldsamma upplopp i Sverige

Tvingats kasta sten

Alla försvarare yrkade på att de tilltalade ungdomarna ska frias. Bland annat menar de att ungdomarna blev utsatta för grupptryck av äldre och tvingades att kasta sten.

Dom meddelas den 15 mars.

Hör vår reporter om stämningen inne i rättsalen i videon ovan.

Åtalet:

Ungdomarna är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och av två killarna åtalas också för grovt våld mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet