Foto: SVT

Akut foderbrist – kyrkan och Region Gotland vill hjälpa bönder

Publicerad

Den svåra torkan orsakar stora problem med foderförsörjningen till lantbrukets djur på Gotland. Nu ställer både Svenska kyrkan och Region Gotland upp med att låta obrukad mark få användas till bete och slåtter.

Kyrkan och regionen inventerar nu vilken mark som kan finnas tillgänglig.

– Märker man att någon mark man vet tillhör kyrkan inte har slagits i år – kontakta arrendatorn eller Visby stift om du är osäker. Vi har redan haft ärenden där foder på det viset kunnat tas tillvara då arrendatorn själv avstod, säger Arvid Mickelåker på Visby stift, ansvarig för kyrkans mark på Gotland, i ett pressmeddelande.

Regionens mark kommer att förmedlas via den ekonomiska föreningen Maskinringen. Kyrkan har hjälp av Skogssällskapet och tar ut en administrativ avgift på 2000 kronor plus moms per bete.

– Jag hoppas att lantbrukare hör av sig om de behöver mark, och även andra djurägare är välkomna, säger Arvid Mickelåker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet