• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland. Foto: TT/Coop Gotland

Matbutiker på Gotland stoppar utländskt kött

De svenska lantbrukarna har vädjat till allmänheten om att köpa svenskt kött nu när den svåra torkan gjort att köerna till slakterierna blivit längre. Därför går nu Coop på Gotland ut med att man från och med idag enbart tänker sälja svenskt kött som en solidaritetshandling.

– Ja, vi kommer enbart lägga beställningar på främst gotländskt kött från och med idag. Skulle det inte räcka till så fyller vi på med kött från fastlandet, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland.

Beslutet togs under tisdagen och är väl förankrat från högsta ledning ner till golvet i Coops nio butiker på ön.

– Det var ett positivt besked, tycker alla. Vi kände att vi måste hjälpa till och dra vårt strå till stacken.

Hur länge kommer kommer ni ha det här stoppet för utländskt kött?

– Så länge hjälpen behövs. Vi har inte satt någon bortre tidsgräns.

Kommer ni försöka få med er fler butikskedjor?

– Vi har inte varit i kontakt med någon annan ännu, men jag ska prata med andra butiksägare. Jag tror att fler kommer hänga på.

ICA Maxi Visby väljer däremot att inte enbart erbjuda svenskt kött.

– I dag har vi redan 90-95 procent svenskt kött i våra butik. Vi jobbar långsiktigt och försöker att alltid köpa gotländskt kött, säger Joakim Larsson som är teamledare för färskvaror på ICA i Visby.

– Vissa produkter går inte att få tag i just nu. Det råder exempelvis brist på fläskfilé, så vi har en del danskt kött, lägger han till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer