Äldre kvar på sjukhus trots att de är färdigbehandlade

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre får ligga kvar på sjukhus flera dagar, trots att de är friska nog att åka hem. Detta eftersom kommunerna inte kan ta hand om dem. Östergötland och Gotland hör till de län där väntetiderna är längst.

Många äldre behöver fortsatt vård även när de får åka hem från sjukhuset. Vanligen är det kommunerna som tar över ansvaret då, men det är där det kan uppstå fördröjningar.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt till nyhetsbyrån Siren.

Stora skillnader i väntetid

Väntetiderna varierar mycket mellan länen. Det visar en undersökning som nyhetsbyrån Sirén har gjort.

Källa: Socialstyrelsen Foto: Nyhetsbyrån Siren

Väntetiderna i Östergötland har dock minskat  sedan 2015. Då fick äldre vänta 6,1 dagar i genomsnitt mot 5,6 dagar 2017. På Gotland var väntetiderna oförändrade. Längst fick de äldre i Uppsala län vänta: 7,4 dagar i genomsnitt.

Ny lag ger tre dagars tidsfrist

Vid årsskiftet kom en ny lag som säger att kommunerna har tre dagar på sig att ordna korttidsboende. Därefter måste kommunerna betala 7000 kronor per vårddygn.

Förra året klarade bara Kalmar, Västmanland och Kronoberg en genomsnittlig väntetid på tre dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.