På studiebesök i Ljungsbroskolan: Vad tycker Alex Mubamba, högst upp till vänster, och hans klasskompisar om skolan? Foto: Tina Enström/SVT

Alex en av 120 elever från Skäggetorp som måste byta skola

Uppdaterad
Publicerad

Alex går i åttan på Skäggetorpsskolan och har nu sex skolor i Linköping att välja på till nästa höst, men inte sin närmaste för den läggs ner. Några av skolorna ligger en bit från Skäggetorp som Malmslätt, Linghem och Ljungsbro. Platserna är begränsade, så önskar många elever samma skola blir det lotten som avgör var Alex får gå.

SVT följde med Alex och hans klasskompisar på deras sjätte och sista studiebesök på Ljungsbroskolan en mil norr om Skäggetorp.

– Först kändes det lite jobbigt och nervöst att åka till ställen där man aldrig varit förut, säger Alex Mubamba.

Se vad han tycker om studiebesöket i klippet ovan.

Låg behörighet till gymnasiet

Bakgrunden till beslutet att lägga ner högstadiet på Skäggetorpsskolan är den låga gymnasiebehörigheten på 37 procent. Nu hoppas politikerna i Linköping på bättre resultat när elever med svensk och utländsk bakgrund blandas mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.