Östergarns gamla fyr måste saneras. Jan Åberg, ordförande i Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening. Foto: Anna Plahn och SVT

Aggressiv hussvamp i Östergarns gamla fyr – nu måste all inredning eldas upp

Uppdaterad
Publicerad

I Östergarns gamla fyr på Östergarnsholm, öster om Gotland, har man upptäckt aggressiv hussvamp. För att rädda fyren måste den saneras och all inredning måste rivas ut samt eldas upp på plats. Besökare på ön ombeds via skyltar att inte gå in i området kring den gamla fyren för att minska risken att de sprider svampsporer.

Enligt Östergarn-Gammelgarns hembygdsförenings ordförande, Jan Åberg, är utrivningen mycket sorglig eftersom ”fyrens inre tillhör det finaste vi har av historiska fyrinteriörer”.

Även fyrens kalkstensväggar måste hettas upp till 70 grader 20 centimeter in i putsen för att förhindra framtida svampangrepp.

– Det kändes nästa som om en bit av ringmuren hade rasat, säger Jan Åberg, om upptäckten.

Hör mer om saneringen av fyren i videon ovan.

Fyren uppfördes 1818, men har varit släckt sedan 1919. Förra sommaren upptäckte medlemmar i hembygdsföreningen hussvampen och tog då kontakt med länsstyrelsen.

– Det här är känsligt. Det är kulturminnesskydd och fyren står i en gammal fornborg, säger Jan Åberg.

Pengar från länsstyrelsen

Riksantikvarieämbetet bidrar med historisk expertis och länsstyrelsen är tillsynsmyndighet eftersom fyren är ett byggnadsminne.

– Vi har också möjlighet att lämna ekonomiska bidrag till arbetet. Länsstyrelsen kommer sannolikt att stå för huvuddelen av pengarna eftersom fastighetsägaren är en ideell förening (hembygdsföreningen red anm), säger Tor Sundberg, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

Vad hela arbetet kommer att kosta är i nuläget oklart.

Gamla fyren på Östergarnsholm

Fyren tändes redan 1818 och var då Gotlands första ordentliga fyrbyggnad. Ön är obebodd och ligger cirka två distansminuter från Herrvik på själva Gotland. Fyren togs ur bruk 1919 för att ersättas med en ny längre österut, Östergarnsholms fyr.

Hembygdsföreningen tog över tre fyrar på Östergarnsholm 1994 och har sedan dess underhållit dem. Den nu aktuella gamla fyren är byggnadsminne sedan 1993 och klassad som kulturegendom enligt Haagkonventionen. Där fyren står ligger också en förhistorisk fornborg.

Transporterna till och från ön är en utmaning då det saknas hamn. På ön måste de ske med terrängfordon. Målet är att den gamla fyrens inredning ska vara återställd till hösten 2022.

Källa: Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.