Karin Ingemansson, landskapsarkitekt. En vision av hur Östra promenaden kan se ut i framtiden. Foto: Norrköpings kommun och Erick Arango

Träden byts ut i Östra promenaden – ja från länsstyrelsen

Publicerad

Länsstyrelsen säger nu ja till att Norrköpings kommun byter ut de flesta träden i Östra promenaden. Träden mår dåligt på grund av trafiken och att ledningar skadat rotsystemen.

Kommunen har sedan länge önskat byta ut träden i Östra promenaden. Norrköpings promenader är byggnadsminnen och därför krävs ett godkännande från länsstyrelsen. Myndigheten har också lämnat dispens från biotopskyddet för alléer, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

–  Många träd är också riskträd. Flera incidenter med fallande träd och grenar har förekommit. Samtidigt behöver ledningar i marken flyttas och de asfalterade ytorna minskas för att träden ska ha bra förutsättningar att växa och må bra, säger landskapsarkitekt Karin Ingemansson.

Kommunen har sedan 2000-talets början odlat upp sticklingar som nu är cirka sju meter höga och ska planteras ut.

– Vi inventerar promenaderna vart femte år för att se vilka sträckor som är i störst behov av åtgärder.

Totalt är det 162 träd som ersätts av 190 nya. Projektet inleds i augusti-september i år och beräknas ta ungefär ett och ett halvt år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet