Hör vad Michael Bergström, fisketillsynsman i Vättern, hade att säga om den allmänna kräftpremiären. Foto: Christine Olsson / TT och privat.

Nu startar allmänhetens kräftfiske i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 28 augusti drar allmänhetens kräftfiske i Vättern igång.

– Tillgången på kräftor är varierande, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

– Som det ser ut nu har det varit lite upp och ner med fångsterna, för enskilda fiskevattensägare och yrkesfiskare, som har tillstånd att fiska kräftor redan, säger han.

Tillgången beror mycket på hur det blåser och temperatur på vattnet. I dag är det premiär för allmänheten att fiska kräftor utan tillstånd på allmänt vatten i Vättern. Fisket är tillåtet från fredag klockan 17 till söndag klockan 17 under tre på varandra följande helger.

Motala

Nya fiskeregler

Det är även premiär för de nya fiskereglerna, som bland annat innebär att maximalt 60 kräftor får tas upp och behållas per person och dygn.

– Detta innebär att om du fiskar en hel helg får du bara ta med dig max 120 godkända kräftor, minst 10 cm långa, säger Michael Bergström.

Privatpersoner som fiskar under det allmänna fisket får inte längre sälja levande kräftor.

– Det har inte funnits något förbud mot det tidigare, nu är det förbjudet, säger Michael Bergström.

Extra många kontroller

De nya reglerna gör att extra många är involverade i att kontrollera årets kräftfiske.

– Vi är ganska många enheter, de här helgerna på sjön. Vi är ute och Västra Götaland kommer med sin personal, Motalapolisen kommer också vara aktiva med båt och sjöpolisen. Så vi kommer att vara ganska många enheter som har möjlighet att kontrollera, säger Michael Bergström.

Hör Michael Bergström berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet