Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen. I videon berättar han om varför dödligheten till sjöss har minskat. Foto: Carl Larsson/SVT

Nykterhet och flytväst gör att allt färre dör i fritidssjöfarten

Publicerad

Antalet som omkommer inom fritidssjöfarten fortsätter att minska. Under fjolåret dog 16 personer – de näst lägsta siffrorna sedan 1972.

Mer än hälften av de omkomna var 60 år eller äldre och alla var män. 2018 omkom 14 personer och det är de allra lägsta siffrorna de senaste 50 åren. Under 1970-talen dog över 100 personer per år.

Lättare att larma

Ökad möjlighet att larma, fler som använder flytväst och ett minskat alkoholintag ihop med båtkörning, anges som några av orsakerna bakom den positiva utvecklingen, enligt Transportstyrelsen. Även båtarna har blivit säkrare.

– EU har lagstiftat och stabilitet, manöverförmåga och brandskydd har blivit bättre. Samtidigt finns numera hjälpmedel som GPS och larmsystem som gör att chansen att överleva en olycka har ökat dramatiskt, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Ingen dog inom yrkessjöfarten 2022 (ett dödsfall är under utredning), däremot skadades 117 personer.

Mer om den positiva utvecklingen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.