Genrebild Foto: TT

Allt fler unga äter antidepressiva läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som hämtar ut antidepressiva läkemedel har ökat i hela landet. Störst är ökningen på Gotland.

Användandet av antidepressiva läkemedel ökar stort bland unga. Under 2016 hämtade drygt 3000 östgötar mellan 15 och 24 år ut antidepressiva läkemedel på apotek. Det kan jämföras med knappt 1700 tio år tidigare. På Gotland har användandet bland unga mer än fördubblats.  536 personer år 2016 kan jämföras med drygt 228 tio år tidigare.

– Det är mycket krav på dagens ungdomar. Dom ska prestera mycket i skolan och det är många val man ska göra ganska tidigt i livet, resonerar Björn Strandell, distriktsläkare och chefläkare inom sjukvårdsområde Örebro och söder som du hör mer av i inslaget ovan.

Antalet personer som hämtar ut antidepressiva läkemedel har ökat i hela landet.

Största ökningen sett till alla åldrar står Gotland för där över tio procent av invånarna någon gång använt antidepressiva. Det är tredje mest i landet.

Det är en ökning med 56 procent sedan år 2006 då gotlänningarna hämtade ut minst i landet. Det visar siffror från Socialstyrelsen som tagits fram av nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.