Allt fler drabbas av multiresistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som smittats av multiresistenta bakterier har ökat mycket på tio år i Sverige. Östergötland är inget undantag: 2007 rapporterades 49 fall och förra året hela 159.

Även på Gotland har antalet fall ökat sett över tio år: Från åtta 2007 till 19 i fjol. Här har dock trenden brutits och mellan 2016 och 2017 minskade antalet fall från 32 till 19. Siffrorna har tagits fram av nyhetsbyrån Sirén.

Stora kostnader

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram en prognos, där man räknar med att förekomsten av MRSA och ESBL kommer att dubbleras över en tioårsperiod och bidra till stora samhällsekonomiska kostnader. Enligt Malin Grape, chef på Folkhälsomyndighetens enhet för antibiotika och vårdhygien, forskas det alldeles för lite på nya antibiotiska läkemedel i förhållande till hur behovet ser ut.

”Otroligt restriktiva”

– De stora investeringarna som krävs för att ta fram nya läkemedel lönar sig inte riktigt för antibiotika med dagens affärsmodell. Det är ganska korta kurer och vi kommer att vara otroligt restriktiva med vilka som faktiskt får antibiotika.

Multiresistenta bakterier

Det finns fem typer av multiresistenta bakterier som är anmälningspliktiga. De två klart vanligaste formerna är MRSA (meticillinresistenta stafylokocker) och ESBL (tarmbakterier med resistenstypen Extended Spectrum Beta-Lactamase). De övriga är PNSB (pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin), VRE (vancomycinresistenta enterokocker) och ESBL carba. Den sistnämnda är särskilt farlig då den har utvecklat skydd mot de allra senaste typerna av antibiotika.

Källa: Nyhetsbyrån Sirén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.