Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan

Almedalen: Hyra privat gäller när det blir fullt på hotellen

Uppdaterad
Publicerad

Om två dagar invigs årets politikervecka i Almedalen. Förberedelserna kommer att pågå in i det sista. Hela byggnader sätts upp, man reser stora och små tält, och det dras el.

Hela veckan har arbetena inför Almedalsveckan pågått.

– Det är full fart. Jag kommer precis där nerifrån och det är en enorm aktivitet, säger Mia Stuhre, projektledare för veckan. Hon berättar att man i år började byggnadsarbetena redan på måndagen, två dagar tidigare än vanligt.

Almedalsveckan
Foto: Patrik Widegren / SVT

– Jag har fått positiva reaktioner från de som är nere och bygger och som vi aldrig ser när väl Almedalsveckan är igång. De är jättetacksamma för nu slipper de jobba på nätter och i helgen, säger hon. 

Hotellrummen nästan slut

Nu börjar också besökarna anlända som alla måste ha någonstans att bo. De flesta hotell är fullbokade sedan länge så många väljer att hyra en bostad privat.

Det kommunala bostadsbolaget, Gotlandshem, har sedan tidigare ett sommarundantag från reglerna som säger att man egentligen måste ha tillstånd för att hyra ut i andra hand.

Malte Nilsson, verksamhetsutvecklare hos Gotlandshem

– Vi ser att det finns ett stort behov för Gotland att upplåta privatbostäder till bland annat turismen. Det skulle bli en ohanterbar handläggning att göra en särskild prövning i varje fall, säger Malte Nilsson som är verksamhetsutvecklare hos Gotlandshem. 

Det finns inga siffror men uppfattningen är att det är många som hyr ut sina bostäder under veckan. Hade de inte gjort det, så hade politikerveckan sett annorlunda ut.

– Då hade vi inte haft det besökarantalet som vi faktiskt har. Vi förväntar oss 45 000 unika besökare i år och det hade aldrig fungerat om inte vi gotlänningar hade upplåtit våra hem, säger Mia Stuhre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalsveckan

Mer i ämnet