Almedalsveckan Foto: Henrik Montgomery/TT

Almedalen: Vi måste bromsa priserna

Publicerad

Arrangörerna bakom Amledalsveckan är oroade över att priserna under politikerveckan riskerar att stänga ute besökare och arrangörer. Nu vill de hitta sätt att bromsa utvecklingen.

Sedan starten 1968 har Almedalsveckan vuxit rejält. 2001 innehöll politikerveckans officiella program 52 evenemang, 2017 bestod samma program av hisnande 4062 evenemang. Det är enligt Region Gotland en utveckling på 7712 procent – något som innebär att såväl priset för mat som för lokaler och boende har ökat.

– Den största risken är att den demokratiska mötesplatsen Almedalen får färre röster när aktörer utan näringslivets betalningsförmåga – exempelvis ideella organisationer, ungdomsförbund och mindre kommuner – trängs undan, säger Eva Ahlin, ordförande för huvudarrangörsgruppen för Almedalsveckan, i ett pressmeddelande.

Påverka Gotlands besöksnäring nämnvärt

Arrangörerna är även oroliga för att priserna kan nå en sådan höjd att aktörer väljer att avstå från att delta i politikerveckan, något som skulle kunna få svåra konsekvenser för evenemanget.

– Tappar Almedalsveckan i dragningskraft kan det få ekonomiska konsekvenser för det gotländska samhället, inte minst besöksnäringen. Även Gotlands starka varumärke skulle få sig en rejäl törn, säger Mia Stuhre, projektledare för politikerveckan.

Med den bakgrunden bjuder nu huvudarrangörsgruppen tillsammans med Region Gotland in representanter från näringslivet på Gotland för att prata om möjliga lösningar på problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer