– Tappar Almedalsveckan i dragningskraft kan det få ekonomiska konsekvenser för det gotländska samhället, säger Mia Stuhre, projektledare för politikerveckan. Foto: TT/Henrik Montgomery// SVT

Höga boendekostnader oroar arrangörerna för Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att delta under Almedalsveckan har stadigt ökat under åren, och i år blir inget undantag, då det är valår. Redan nu börjar arrangörerna med förberedelserna, men man försöker också hitta lösningar på det som kommit att bli ett allt större problem – de höga kostnaderna för de som vill delta.

Sedan 1968 har Almedalsveckan växt och växt. Flera tusen olika aktörer deltar numera under veckan och arrangerar seminarier, möten och föreläsningar om olika samhällsfrågor.

Men i takt med att veckan växt har också kostnaderna för framförallt boende ökat, något som nu på allvar börjat oroa arrangörerna.

– Jag tror att om den här kostnadsutvecklingen fortsätter så kan det finnas en risk att mindre organisationer inte har råd att komma hit, säger Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare för veckan.

Signaler att det är för dyrt

Eva Ahlin (C) ifrån huvudarrangörsgruppen har fått signaler från olika håll om att det börjar bli för dyrt.

– I år är det valår, ingen kommer att ta några drastiska beslut. Men vi vet inte vad som händer framöver. Stora kostnader kan göra så att man backar, säger hon.

Eva Ahlin (C), ordförande för huvudarrangörsgruppen för Almedalsveckan Foto: SVT

Järvaveckan – en konkurrent

Förra året startade också Järvaveckan, en ny politikervecka med fokus på integrationsfrågor. Under Järvaveckan, som i år arrangeras tre veckor före Almedalsveckan, kommer samtliga partiledare att delta. Frågan är om den nya politikerveckan är ett komplement, eller konkurrent, till Almedalen.

– Jag skulle vilja se den som ett komplement, men samtidigt är den en konkurrent. Vi måste nog vara lite mer på hugget när det gäller vår vecka så att vi får behålla den här, säger Mia Stuhre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.