– Förhoppningsvis får vi en större spridning över alla dagar, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan. Foto: Veronica Gardell/SVT och Patrik Widegren/SVT

Almedalsveckan på Gotland blir ännu kortare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa års Almedalsvecka på Gotland blir en dag kortare och kommer att genomföras mellan den 25 och 28:e juni. Det har Regionsstyrelsen nu fattat beslut om.

Längden på veckan har diskuterats flitigt de senaste åren. Under många år har längden varit en hel vecka men under 2023 kortades den ner till att vara fem dagar.

Nu blir den ännu kortare, från tisdag till fredag.

– Främsta anledningen är att vi såg att många började packa ihop och åka hem redan på fredagen, vilket inte var optimalt. Dessutom blev de politiska dagarna mycket koncentrerade till onsdag och torsdag. Nu satsar vi på att bjuda in de politiska partierna redan på tisdagen, så får vi förhoppningsvis en större spridning över alla dagar, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan, till SVT Nyheter Öst.

Kommande år kommer två partier dela på varje dag och som vanligt kommer partiledarna hålla sina tal från Almedalens scen.

Planen är att inviga Almedalsveckan 2024 redan under måndagskvällen den 24 juni.

För att hedra Ing-Marie Wieselgren, som mördades under Almedalsveckan 2022, beslutade Region Gotland 2023 att ett konstverk skulle skapas i Almedalsparken. Klippet nedan visar bidraget som vann.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bronsskulpturen i Almedalsparken föreställer en nedtyngd björk. Foto: Rat & Dragon

PArtiernas DAGAR under Almedalen 2024

Tisdag 25 juni

Sverigedemokraterna, partiledartal klockan 11

Centerpartiet, partiledartal klockan 19

Onsdag 26 juni

Miljöpartiet, partiledartal klockan 11

Socialdemokraterna, partiledartal klockan 19

Torsdag 27 juni

Moderaterna, partiledartal klockan 11

Vänsterpartiet, partiledartal klockan 19

Fredag 28 juni

Kristdemokraterna, partiledartal klockan 11

Liberalerna, partiledartal klockan 19

Källa: Almedalsveckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.