Foto: TT/Flightradar24

Amerikanskt bombflygplan cirklade över Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort amerikanskt bombflygplan cirklade under nära en timme på måndagsförmiddagen över de södra delarna av Vättern, något som P4 Jönköping var först med att berätta.

Det var vid klockan 10.15 som en Boeing B-52H Stratofortress från US Air Force dundrade in över Jönköping. Under nästan en timme höll det sig sedan i området. Sedan satte B-52:an kurs mot Polen för att efter några rundor där sedan återigen vända upp mot Sverige och Öland.

Försvarsmakten säger till P4 Jönköping att B-52:an deltagit i en övning i södra Östersjön tillsammans med Sverige. Varför den cirklat över Vättern vill dock inte Försvarsmakten ge någon förklaring till.

Satte kurs mot Sankt Petersburg

B-52:an lyfte vid klockan 07.26 lokal tid från Moron Air Base i södra Spanien. Efter att den lämnat svenskt luftrum på eftermiddagen och den övning den uppges ha deltagit i så fortsatte B-52:an in i Finska viken i riktning mot Ryssland och Sankt Petersburg.

I höjd med Tallinn svängde den in på estniskt luftrum för att vid klockan 14.45 återigen börja cirkla, den här gången i området mellan Tallinn och Narva vid ryska gränsen.

I videoklippet här nedanför kan du se hur det såg ut när två B-52:or och tre Jas 39 Gripen flög över Stockholm i höstas:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två amerikanska B-52:or flög lågt över Stockholm under fredagen. Foto: Adam Påhlman Tiwe/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.