Planet som sågs i finländskt luftrum är av typen B-52. Arkivbild. Foto: JOCKEL FINCK/AP/TT

Amerikanskt bombplan flög över Finska viken

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt bombplan av typen B-52 flög över Finska viken i lördags kväll, rapporterar finländska medier. Det väcker uppmärksamhet – ett sådant plan har aldrig tidigare siktats i finländskt luftrum, skriver nyhetsbyrån STT.

Jätteplanet kom från Polen och flög mot den ryska ön Hogland – men vände strax innan och flög sedan mot de baltiska länderna. Ön är belägen omkring 40 kilometer från Finlands kust.

Henri Vanhanen, forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att flygningen demonstrerar Natos engagemang för regionens säkerhet.

– Med flygningen demonstrerar man för Ryssland att här är vi, pigga och vakna, säger han till STT.

Blir vanligare

Vanhanen bedömer att den här typen av kraftuppvisningar kommer att bli mer framträdande under de närmaste åren på grund av det skärpta säkerhetsläget.

Enligt Vanhanen tillät Sverige redan för flera år sedan B-52-bombplan att flyga i landets luftrum. Däremot är det första gången som den här typen av plan flugit i finländskt luftrum.

Även Finland har med stor sannolikhet också tidigare erbjudits möjlighet till bombplanens närvaro – men man har inte sett ett särskilt behov

– Dessutom har de förmodligen setts som en provokation mot Ryssland.

Strategiskt viktigt

Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola kommenterar också händelsen. På Twitter säger han att B-52:ans flygning över Finska viken sänder ett klart budskap.

”Finska viken är ett av Europas strategiskt viktigaste smala sund där Ryssland ökat på sin aktivitet, till exempel på Hogland. Så här tar man de facto hand om sina allierade och skickar ett skrämselbudskap”, skriver han.

Tidigare i veckan rapporterade även Yle om ökad rysk aktivitet på Hogland sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade Krimhalvön.

Vidare skriver Aaltola att flygningen är ett svar på Rysslands ”ökade provocerande verksamhet från Alaska till Arktis”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.