Annika Lillemets, föredetta riksdagsledamot för Miljöpartiet, är med och startar upp ett nytt partiet Vändpunkt. Foto: SVT

Annika Lillemets: ”Vi behöver komma till en vändpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

I det nya partiet Vändpunkt ingår även östgöten Annika Lillemets, som lämnade MP tillsammans med Carl Schlyter när den så kallade januariöverenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Så här svarar hon på frågan om varför hon vill vara med och starta det nya partiet.

– Det är ett tomrum i den svenska politiken som behöver fyllas. Det är absolut nödvändigt att minska utsläppen och tackla klimatfrågan, säger Annika Lillemets till SVT Nyheter Öst på torsdagsmorgonen.

Vidare säger hon att miljöproblemen och de ekonomiska klyftorna hör samman.

– Vi ser att vi bara kan lösa miljöproblemen genom att ta socialt ansvar så att de ekonomiska klyftorna minskar, säger Annika Lillemets.

”Vanliga människor ska få inflytande”

Dessutom anser hon att vanligt folk behöver ha mer att säga till om.

– Vi behöver decentralisera demokratin så att vanliga människor får mer inflytande, säger hon.

Är detta ett nytt miljöparti?

– Nej det är det inte utan det här är Vändpunkt. Vi har en egen politik men det finns mycket gemensamt med Miljöpartiet. Vi tar miljöfrågor på allvar, säger Annika Lillemets.

Hur föddes namnet Vändpunkt?

– Ja, som jag sa... vi har stora miljöproblem och sociala och ekonomiska orättvisor och vi behöver komma till en vändpunkt, säger hon.

Vill föra tillbaka resurser till landsbygden

Partiet kommer även enligt Lillemets ha som utgångspunkt att samverka mer och konkurrera mindre.

– Vi vill förena människor snarare än splittra, dels som enskilda individer men också mellan stad och land. Vi vill föra tillbaka resurser till landsbygden, säger Annika Lillemets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.