En knapp månad efter att han lämnade Miljöpartiet startar Carl Schlyter ett nytt politiskt parti kallat ”Vändpunkt”. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT arkiv

Avhoppad MP-politiker startar nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av januari lämnade Carl Schlyter Miljöpartiet i protest mot överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Nu, några veckor senare lanserar han det nya partiet Vändpunkt (VP).
– Det är ett frihetligt parti, som löser miljöproblem genom att faktiskt ta socialt ansvar, säger Carl Schlyter i SVT Morgonstudion.

Under torsdagen lanserades det nya partiet Vändpunkt, som satsar på att ställa upp i EU-valet i vår. En person som ligger bakom partiet och som är talesperson för Vändpunkt är Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker samt tidigare medlem i Miljöpartiet.

Schlyter lämnade partiet bara för några veckor sedan, efter januariavtalet – mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

I SVT Morgonstudion säger Schlyter att partiet startat med ett hopp om förändring och en kärlek till poltiken.

– Det på grund av en kärlek till politiken som ett redskap för förändring skulle jag säga. Politik ska förändra, inte bara förvalta ett samhälle, säger han.

På DN Debatt sammanfattar Carl Schlyter tillsammans med fyra andra representanter, partiets politik i fyra frågor med utgångspunkt i att att människor vet bäst själva hur de vill utveckla sina liv:

  • En helt ny klimatpolitik med en investeringsplan som ska göra Sverige Fossilfritt till år 2030. Bland annat genom att den som flyger mycket, bor stort och gör av med mycket energi ska betala mer än den som lever resurssnålt.
  • Ett nytt näringsliv där målet ska vara långsiktig hållbarhet i stället för kortsiktig jakt på gynnsamma kvartalsrapporter.
  • En progressiv skattereform där en större del av skatterna kommer från miljöskadlig verksamhet, kapitalinkomster och stora tillgångar. Målet är att minska klyftan mellan skatt på arbete och skatt på kapital.
  • En återvitalisering av demokratin med ökat medborgarinflytande över arbetsplatser och fler sätt att uttrycka demokrati än att gå till vallokalen vart fjärde år. Ett förslag är att utreda möjligheten till folklig vetorätt mot riksdagsbeslut.

Bland annat vill partiet med en ny investeringsplan göra Sverige fossilfritt till år 2030 och genomföra en skatteomläggning där en ”större andel av skatterna kommer från miljöskadlig verksamhet, kapitalinkomster och stora tillgångar”.

– Planeten kan inte anpassa sig till ekonomin det måste vara tvärtom. Det är ju det vi är tvungna till, och det är svårt, säger Schlyter.

Är det här ett nytt Miljöparti?

– Nej, jag skulle säga att det är ett frihetligt parti, som löser miljöproblem genom att faktiskt ta socialt ansvar. Vi politiker har inte tagit vårt ansvar, säger Carl Schlyter i SVT Morgonstudion.

I partiet ingår också avhoppande MP-medlemmarna Annika Lillemets och Valter Mutt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer