Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ännu ingen varg skjuten i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på en varg i Långbogenreviret i norra Östergötland har bara börjat. Än så länge har en del observationer gjorts men ännu har vargen inte skjutits.

Området som omfattas av skyddsjakten är nästan 70 000 hektar stort vilket gör att det inte är helt enkelt att hitta den aktuella vargen.

– Det har varit en del observationer, men ännu har inte så mycket hänt, säger jaktledaren Leif Thomsen till SVT på måndagsmorgonen.

Just nu arbetar man med så kallad basjakt. Det innebär att jägare placerar sig på ställen där vargen tros passera och sedan väntar tills en varg eventuellt dyker upp.

Att jaga med hund är inget alternativ vid den här tiden på året eftersom andra vilt har ungar och kan bli störda.

Länsstyrelsen tog, på eget initiativ, beslut om skyddsjakt 11 juni efter att två angrepp av varg konstaterats under en vecka. Vid det ena tillfället dödades två kalvar och vid det andra tillfället skrämdes nötdjur. Skyddsjakten är tillåten t o m 30 juni.

Långbogenreviret ligger mellan Borensberg och Finspång. I det området etablerade sig ett vargpar vintern 2017/2018, vilket är första gången i modern tid i Östergötland.

I mars i år lyckades familjen Söberg i Börslycke utanför Godegård fånga en varg på bild. Se filmen här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet