[TV] Hör vad servicevärdarna ska jobba med i skolan. Foto: TT

Anställer arbetslösa utan pedagogisk utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få lärare och för många elever. Och nu klurar många kommuner på alternativa lösningar på lärarbristen. I Norrköpings kommun tänker man under vårterminen anställa personer som inte har pedagogisk utbildning, så kallade servicevärdar. 30 arbetssökande kommer att få jobb på olika skolor.

Det saknas lärare. Men det finns gott om arbetssökande. Det här har fått Norrköpings kommun att klura på en tänkbar lösning på lärarbristen.

– Finns det andra yrkesgrupper som kan komma in i skolan och göra vissa arbetsuppgifter? säger Marie Johansson, rektor på Hagaskolan i Norrköping.

Foto: SVT

Läs också: ”Mina elever har bytt lärare varje termin”

Servicevärdar

Där kommer man under våren att ta emot två personer som har anställts som så kallade servicevärdar. Totalt ska 30 personer anställas för att stötta lärarna i Norrköpings skolor.

– Vi har letat bland personer som ännu inte har blivit etablerade på arbetsmarknaden, som har svårt att komma in, men som i de här tjänsterna kan ta det första steget in på arbetsmarknaden, säger Birgitta Larsson som är barn- och ungdomschef i Norrköpings kommun.

Tanken är att lärarna ska få jobba med det de är bra på: Att undervisa. Så kan servicevärdarna göra allt det där andra: kopiera, vara rastvakt, anteckna under möten som handlar om kränkningsärenden, hjälpa till med powerpoint och annan teknik, åka buss med elever som ska på studiebesök och liknande.

Läs också: Ny trend: Lärarbyte mitt i terminen

”Avspegla samhället”

– Det är ju jättebra att vi öppnar upp skolan så att den avspeglar samhället, säger Maria Sundberg, lärare på Ektorpsskolan i Norrköping.

Samtidigt är det viktigt att alla som jobbar i skolan kan hantera barn och kritiska situationer som kan uppstå på raster och liknande, påpekar hon.

– I början blir det nog mer att man får informera och stötta de här personerna, så kanske det kan bli mer hjälp senare, säger Heikki Bodsunder som är ordförande i Lärarförbundet i Norrköping.

Tror du att servicevärdarna kommer att innebära en lättnad för lärarna?

– Det kan bli så. Men det behöver inte bli så, säger Heikki Bodsunder.

Se och hör hur rektorer och politiker resonerar kring det här i tv-inslaget.

HÖR AV DIG!

Visa

Vad tycker du om den här idén? Vad ska man göra åt lärarbristen? Mejla vår reporter Tina Enström och berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarbristen

Mer i ämnet