– Att sätta betyg och bedöma elever efter en termin är jättesvårt, säger Mina Lindahl som har 135 elever.

”Mina elever har bytt lärare varje termin”

Publicerad

Det är lärarnas marknad och nyutexaminerade läraren Mina Lindahl kan välja och vraka bland jobben.
– Visst är det skönt att veta att man har ett jobb, men det är ju eleverna som drabbas.

– Jag är den femte eller sjätte läraren som mina elever har sedan de började sjuan. De blev förvånade när jag inte slutade på jullovet. Det hade ju alla de andra lärarna gjort, säger Mina Lindahl som jobbar på Ektorpsskolan i Norrköping. 

Hon tog examen som lärare i höstas och hade inga problem med att få jobb.  

– Visst är det skönt, men jag tycker synd om eleverna. Och det är svårt att sätta betyg på eleverna när jag har haft dem så kort tid, säger Mina.

Vad svarar den ansvariga politikern i Norrköping på det? Tänker han höja lärarlönerna, som man har gjort i Linköping? Det kan du se i tv-reportaget här.

– Jag tycker att det är tråkigt att de behöver sluta hela tiden, säger Lea Karlsson. Foto: SVT

Byter jobb när de vill

Lärarbristen har lett till att det är lärarnas marknad. Lärarna kan byta jobb när de vill och en helt ny trend är att de numera inte väntar till sommarlovet.  

 – Vi ser att många byter mitt under läsåret, eller till och med mitt under terminen, och det är naturligtvis inte bra, säger Marie Johansson som är rektor Hagaskolan i Norrköping.

Där har många lärare nyligen sagt upp sig i protest mot lärarlönelyftet som innebar att vara vissa lärare fick en lönehöjning.

– Hinner inte eleverna bygga relationer med de vuxna blir det en otrygg skola, säger Marie Johansson.

Slutar mitt under pågående termin

SVT Nyheter Öst har bett kommunerna i Linköping och Norrköping ta fram listor på alla lärare som slutat i grundskolan de senaste tre åren.  

Listorna visar att var tredje lärare som slutat eller bytt jobb har gjort det mitt under läsåret. Var sjätte lärare har inte ens väntat till jullovet utan slutat mitt under pågående termin. 

Är det något kommunpolitikerna kan göra för att få lärarna att stanna? 

– Ja, man kommer tillbaks till det här gamla vanliga. Höj lönen, säger Mina Landahl. 

HÖR AV DIG! 

Visa

Varför slutar så många lärare mitt under terminen? Hur är det på din skola? Är du elev eller förälder, jobbar på en skola och har andra erfarenheter eller tankar om det här? Hör av dig till SVT Nyheters reporter Tina Enström på tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarbristen

Mer i ämnet