Allt fler patienter vårdas på fel avdelning

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Östergötland når nya bottenrekord. På US i Linköping har läget under sommaren aldrig varit så dåligt som i år. Platsbristen gör att allt fler patienter måste vårdas på fel avdelning.

Antalet patienter som utlokaliserats till en annan avdelning har ökat rejält. Under sommaren i fjol utlokaliserades patienterna i snitt 75 dygn per vecka och i år är snittet 122 dygn.

– Vi har tvingats stänga fler vårdplatser eftersom vi saknar sjuksköterskor, förklarar Martin Magnusson, vårddirektör i Region Östergötland.

Brist på personal

Men det är inte bara på de stora sjuhusen i länet som det saknas personal. Även inom primärvården saknas sjuksköterskor och distriktsläkare.

– Det påverkar verksamheten på US, Vrinnevi och Lasarettet i Motala, för sjukvården hänger ihop, menar Martin Magnusson.

Foto: SVT

Att patienter måste vårdas på fel avdelning ökar risken för vårdskador vilket ofta leder till en längre sjukhusvistelse. Det i sin tur innebär en onödigt hög arbetsbelastning för personalen.

– Att tvingas utlokalisera patienter är absolut ingenting vi eftersträvar, tvärtom, säger Martin Magnusson.

US inte unikt

Situationen ser nästan likadan ut i hela landet och förvärras för varje sommar.

– Vi behöver få till en förändring på nationell nivå, menar Martin Magnusson.

TV: Patienter vårdas på fel avdelning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.