Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Edoff, tidigare gruppledare för Kristdemokraterna i Åtvidaberg, bytte nyligen parti till Folklistan. Ett val som ledde till stora reaktioner nationellt. I klippet berättar han om sitt val. Foto: SVT

Åtvidabergspolitikern bytte parti till Folklistan: ”Inte väntat mig den anstormningen”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan hamnade Åtvidabergs kommun och den tidigare gruppledaren för Kristdemokraterna, Joel Edoff i strålkastarljuset, när han bytte parti – till nystartade Folklistan.

– Bättre reklam är svårt att få, men att grillas av riksmedia om KD-kritik och EU-frågor kände jag inte riktigt var mitt bord, så jag fick stänga av telefonen, säger Joel Edoff till SVT Nyheter Öst.

Bytte till Folklistan

Att delar av fullmäktigegruppen för Kristdemokraterna i Åtvidaberg valde att byta parti till, det av Jan Emanuel och Sara Skyttedal nystartade, partiet Folklistan innebar att partiet tog plats i sin första kommun.

– Vi driver samma politik i lokalfrågor som vi gjort tidigare och vi har inte drivit en hundraprocentig KD-linje innan heller, säger Joel Edoff.

Förtydligande: Kristdemokraterna poängterar i ett mejl till redaktionen att det Joel Edoff säger i videoinslaget om att Fredrik Hanström (KD) kommer delta i gemensamma gruppmöten är felaktig information. KD har inget samarbete med Folklistan vare sig lokalt eller nationellt. Vi söker de inblandade för kommentarer kring detta.

Till SVT Nyheter Öst säger Joel Edoff på fredagseftermiddagen att möten är något han och Fredrik Hanström (KD), ledamot i kommunfullmäktige samtalat om.

– Fredrik har tagit upp det och ville samarbeta i kommunen, säger Joel Edoff.

Vad säger du nu då när KD säger att man inte vill samarbeta vare sig lokalt eller nationellt?

– Nej, vad ska jag säga? Jag samtalar med Fredrik helt enkelt. Har han backat är det upp till honom, säger han.

I klippet motiverar Joel Edoff sitt val att byta parti till Folklistan från Kristdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.