Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett trettiotal trötta men lugna passagerare, merparten från Lettland, kom till Visby efter att ha räddats från färjan Stena Scandica. Foto: SVT/John Jonsson

Äntligen på fast mark efter sjödramat med Stena Scandica – ”En tuff dag”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 30 personer som evakuerats från Stena Scandica till Gotlandsfärjan MS Visby kom till Visby strax innan midnatt på måndagskvällen. Trötta, men glada över att vara tillbaka på land efter en lång och dramatisk dag.

– Det känns bra. Larmet kom när vi sov och jag förstod inte vad som pågick, säger Aivars Dombrovskis som kommit till hamnterminalen i Visby med sin sambo och son.

Tillsammans med de andra som evakuerats fick de övernatta i Visby.

Gotland

Stödorganisation har aktiverats

– Vi har förberett mottagning med hotellrum och mat. Vi har också aktiverat en stödorganisation där Röda korset och Svenska kyrkan möter upp för stöd, säger Region Gotlands tjänsteman i beredskap Patrick Ryott i ett pressmeddelande.

När det strömlösa fartyget Stena Scandica började driva närmare och närmare Gotland togs beslutet om att påbörja evakuering, de fick då vinschas upp till räddningshelikoptern för att sedan sättas av på Gotlandsfärjan MS Visby.

Ett 30-tal hann evakueras, men resten blev kvar ombord efter att färjans personal lyckats starta två av huvudmaskinerna och kunnat börja köra mot land. Närmare 300 personer fanns initialt ombord på fartyget, som väntas nå Nynäshamn vid 10.00-10.30 på tisdagen.

Hör passagerarna berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet