Är det tillåtet att bygga i gammal stil?

Publicerad

Runt om i världen dyker det nu upp projekt där man bygger nya hus i gammal stil, men i Sverige tycks det inte vara accepterat än.

Det byggs i rekordtempo i städer som Norrköping och Linköping, moderna hus kommer att ändra städernas karaktär. Inger Glimmero är en av ledarna för Arkitekturupproret, en organisation som kritiserar det moderna byggandet:

– Det ska bryta av, det är trenden, en trend som dök upp på 30-talet, man ska kränka det gamla, man ska klippa med historien.

Byggboom Östergötland

Hon och många med henne vill att man bygger i gammal stil istället, arkitekten Per Nilsson i Linköping är tveksam:

– Det har ju skapat en väldig debatt i Växjö där en byggherre vill bygga 1800-talsbyggnader, så det är väldigt kontroversiellt, så vill man skapa debatt så kan man göra det.

Skiss på planerade Växjöhuset från arkitektbyrån Spridd Foto: arkitektbyrån Spridd

Många har önskat att den gamla restaurangmiljön som fanns på Strömsholmen i Norrköping ska byggas upp igen,

– Om man hade byggt jugendrestaurangen här så hade det här blivit en turistattraktion, folk vill ha det gamla, säger Jacob Nordangård som också är med i Arkitektupproret. Men arkitekten Per Nilsson tycker det är fel väg att gå:

– Jag tror ju på att varje tid ska sätta sina avtryck, om vi återupprepar det vi har gjort så får ju inte våran generation något avtryck.

Restaurang på Strömsholmen från Norrköpings stadsarkiv Foto: Gustaf Lidberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggboom Östergötland

Mer i ämnet