Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Widén, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Motala, berätta om Motalas rekordlåga arbetslöshetssiffror bland ungdomar. Foto: Axel Brantemo/SVT

Tre frågor om: Rekordlåg ungdomsarbetslöshet i Motala

Publicerad

12,1 procent – så låg har ungdomsarbetslösheten inte varit på mer än ett decenium i Motala. Motala har länge kämpat mot hög arbetslöshet bland ungdomar och trots de nya rekordlåga siffrorna toppar kommunen arbetslöshetssiffrorna i Östergötland.

Motala har kallats den svenska verkstadsindustrins vagga, men idag finns inte mycket av den traditionen kvar i kommunen. Sett ur en 20-års period har kommunen tappat flera företag – däribland jättar som Electrolux, Autoliv, Luxor och Dometic. Det var företag som fångade upp en stor del av Motalas unga arbetskraft.

Kommunen fick ställa om

Enligt Stefan Widén som är verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Motala, drabbades kommunen hårt av finanskrisen 2008 – något som länge satt spår i Motalas statistik över arbetslösa ungdomar. De senaste åren har ungefär 4000 arbetstillfällen försvunnit från Motala.

Ungdomsarbetslösheten i Motala

– Bakåt i tiden har vi haft stora arbetsgivare som under åren lämnat Motala. Det har varit en tuff utmaning att ställa om från att ha många stora arbetsgivare inom industrin till att bli en mer småföretagsinriktad kommun, säger Stefan Widén.

Rekordlåg ungdomsarbetslöshet

I spåren av finanskrisen var arbetslösheten bland unga uppe på över 30 procent år 2011 i Motala. Idag, efter att arbetsmarknaden återhämtat sig efter den världsomfattande pandemin, kan Motala presentera rekordlåga arbetslöshetssiffror bland unga – 12,1 procent.

Men trots de glädjande siffrorna har Motala fortsatt högst ungdomsarbetslöshet i Östergötland.  I Östergötland som helhet ligger samma siffra på 9 procent. I riket på 8,2 procent. 

– Det är framför allt en väldigt stark arbetsmarknad i den västra länsdelen som även kommer Motala till del, säger Stefan Widén.

Pendeln viktig

Faktorer som ligger bakom att Motala vänt trenden är bland annat utbyggnaden av pendeltåget.

– Vi fick en utbyggnad av dubbelspåret för tio år sedan. Långsamt ser vi att utpendlingen ökar och det gäller inte bara ungdomar. Utbyggnaden av pendeln har varit positiv för arbetslösheten i Motala eftersom många arbetstillfällen finns utanför kommunen. Till exempel har Mjölby en stark industri med Väderstad och Toyota. Det finns även arbetstillfällen i Linköping, säger Stefan Widén.

För att kunna få ned ungdomsarbetslösheten ytterligare hoppas man att den stora Lalandiasatsningen ska gå i hamn.

I klippet ovan får du veta mer.

Då lämnade industrijobben Motala:

• 2002 – Luxor lägger ned i Motala

• 2009 – Dometic Lägger ned i Motala

• 2010 – Electrolux lägger ned i Motala

• 2014 – Autoliv lägger ned i Motala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Motala

Mer i ämnet