Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Ivarsson och Gabriella Chamoun tar båda studenten till sommaren från Platengymnasiet i Motala. Hör deras tankar om att ta steget in på arbetsmarknaden i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Blivande studenten från Motala: ”Det är ingen självklarhet att få jobb”

Publicerad

Snart springer Motalaeleverna Gabriella och Anton ut och arbetslivet väntar.

– Vi har sökt för fullt inför sommaren och det var väldigt svårt att få jobb, säger Gabriella Chamoun.

Både Gabriella och Anton går studieförberedande program på Platengymnasiet i Motala. Gabriella Chamoun går ekonomi och hon tar studenten i juni och tanken är att hon ska jobba ett år för att sedan söka in till juristprogrammet. Hon har fått sommarjobb i Vadstena men det var inte lätt att hitta ett sommarjobb för Gabriella. Nu hoppas hon att sommarjobbet kommer underlätta att hitta ett jobb under hösten. 

– Lite orolig är man. Men jag tänker lite mer erfarenheter efter sommaren och förhoppningsvis får jag jobb. Det är bara att söka för fullt, säger Gabriella Chamoun.

Ungdomsarbetslösheten i Motala

”Lite orolig”

Anton går på samhällsvetenskapsprogrammet och hans plan är att jobba ett år för att sedan studera vidare till polis. För honom har det varit lätt att hitta ett sommarjobb, men även han har varit orolig inför arbetsmarknaden.

– Jag har varit lite orolig, faktiskt. Det är ingen självklarhet med jobb, säger Anton Ivarsson. 

I klippet ovan berättar Gabriella och Anton vad deras planer är efter studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Motala

Mer i ämnet