Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rick Sjöberg, Olivia Gilstring och Javid Akbari tar alla studenten från Carlsunds utbildningscentrum i Motala till sommaren. Men ingen av dem är särskilt oroliga för den väntande arbetsmarknaden. I klippet berättar de mer. Foto: Axel Brantemo/SVT

Eleverna från Carlsund i Motala ser ljust på framtiden: ”Sjukt många erbjudanden”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten i Motala är rekordlåg, och studenter från yrkesprogram går en ljus framtid till mötes på orten. Javid Akbari har fått fast jobb inom industrin redan innan examen.

– Det är det här jag vill jobba med, säger Javid.

På Carlsund utbildningscentrum i Motala finns flera yrkesprogram. Bland annat industriprogrammet, där Javid Akbari utbildat sig till CNC-operatör. Redan innan han tagit examen har han fått en fast tjänst på sin praktikplats.

– Jag fick fast tjänst i april. Jag frågade chefen om de ville ha mig och skriva kontrakt. Veckan efter kom han fram till mig med kontraktet, och då skrev jag på, säger han.

”Sjukt många erbjudanden”

Rick Sjöberg och Olivia Gilstring går hotell- och turismprogrammet på Carlsund och tar också studenten till sommaren. Efter coronapandemin skriker turist- och hotellbranschen efter arbetskraft och båda tror de har goda chanser på arbetsmarknaden.

– Våra chanser till jobb är väldigt ljusa. Turistbranschen skriker efter flera tusen personer, så jobb finns det mer än gott om, säger Rick Sjöberg.

– Jag har fått sjukt många erbjudanden bara senaste halvåret, säger Olivia Gilstring.

Se intervjun med eleverna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ungdomsarbetslösheten i Motala

Mer i ämnet