Arbetes Museum i Norrköping Foto: Pontus Lundahl / TT Bild

Arbetslivets förändring skildras i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

”Ursäkta röran-omställning pågår” heter utställningen som öppnar på fredag på Arbetets museum i Norrköping. Om hur arbetsmarknad i ständig förändring ökar kraven – stimulans eller enbart stress?

Utställningen handlar om vad vi kan lära av lyckade omställningar. När, var och varför vi jobbar har ändrats i grunden genom historien, skriver museet i ett pressmeddelande.

En arbetsmarknad i ständig förändring

På grund av en arbetsmarknad i ständig förändring ökar kraven på att vi ska arbeta snabbare, vara flexibla och lära oss nya saker. Samtidigt finns svårigheter för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens och få anställda att orka ett helt arbetsliv.

Visar hur utmaningar hanterats 

Utställningen som går under namnet ”Ursäkta röran-omställning pågår” visar hur liknande utmaningar hanterats genom historien. Många människor som tidigare arbetat inom lantbruket har gått via industrialiseringen till att jobba i dagens digitala kontor.

”Nästa steg med robotisering är bara början”

– Nästa steg med robotisering är bara början av att förändra arbetsuppgifter och våra jobb. Vi berättar på ett lustfullt sätt vad som går att lära av tidigare omställningar och hur dagens arbetsplatser kan bli trygga och hälsosamma i förändringen, säger Marinette Fogde, projektledare för utställningen och forskningschef på Arbetets museum, i ett pressmeddelande.

Det är arbetslivsforskare vid Linköpings universitet och en grupp med flera aktörer på arbetsmarknaden som varit med och tagit fram utställningen. En av dem som deltagit i projektgruppen är Lars Hallberg som är vd för Omställningsfonden, som omfattar anställda inom kommun- och landstingssektorn.

”Vi kommer behöva ställa om allt mer”

– I framtiden kommer vi behöva ställa om allt mer. Kanske inte bara byta jobb mitt i livet utan även byta yrke flera gånger. Men det finns bra stöd för omställning på svensk arbetsmarknad, säger Lars Hallberg i ett pressmeddelande.

Utöver historia får besökaren även besöka ”fikarummet” för att upptäcka friskfaktorer och testa sina egna förändringsval i ”Tänk om-rummet”.

Utställningen visas från den 22 september till 6 maj 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.