Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otrohetsaffären: Finns det inte nåd och förståelse när biskopar trampar snett? Foto: SVT

Ärkebiskopen: ”Förlåtelse är inte att sopa under mattan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera faktorer vägde in i beslutet att avsätta biskopen i Visby efter att det framkommit att han varit otrogen. Det säger ärkebiskop Antje Jackelén i tisdagens Aktuellt.

– Det handlande om en relation till en anställd i stiftet som biskopen hade en yrkesmässig relation till och det pågick under ganska lång tid.

Ärkebiskopen beskriver hela historien som ”en stor sorg” som inneburit ett hårt slag för såväl biskopen med familj som kollegor och Visby stift. På frågan om en otrohetsaffär är tillräckligt för att förlora ämbetet svarar hon:

– Den här otrohetsaffären är också inbäddad i en kontext.

– Det handlande om en relation till en anställd i stiftet som biskopen hade en yrkesmässig relation till och det pågick under ganska lång tid.

Kyrkan ska stå för nåd och förlåtelse, finns inte det för biskopar som trampar snett?

– Visst finns det. Men ett tecken på nåden och förlåtelsen är också att du kliver fram och tar ditt ansvar för det du har gjort och försöker ställa det till rätta. Förlåtelse är inte att sopa under mattan. Förlåtelse är också att bli bemyndigad att ta ansvar som människa.

Har biskopen inte gjort det, bett om förlåtelse?

– Om man läser hela beslutet från ansvarsnämnden ser man att de har tittat på olika faktorer som agerandets längd och tyngd, relationen och beredskapen att ställa till rätta. Det är en bedömning som ansvarsnämnden har gjort och det beslutet varken kan eller vill jag recensera.

Hör en längre del av intervjun med Antje Jackelén i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.