Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Petersson, avsatt biskop i Visby stift. Foto: Jessica Lindgren-Wu

Biskopen i Visby stift avsätts – historiskt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans ansvarsnämnd har tagit beslutet att förklara biskop Thomas Petersson i Visby stift obehörig. Det innebär att han inte får tjänstgöra som biskop, präst eller diakon inom Svenska kyrkan. Bakgrunden är att han har haft en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet.

– Det är naturligtvis en sorg det som har hänt, inte minst för Thomas Petersson själv. En sådan händelse är självklart smärtsam för alla inblandade och för hela kyrkan, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Till Hela Gotland säger Thomas Petersson:

Gotland

”Som du förstår är det med stor sorg som jag fick reda på beslutet idag. Jag måste få ta till mig detta besked. Fundera på vad som händer nu. I livet och för oss”, skriver han.

SVT har sökt biskopen som har avböjt att kommentera.

Anmälde själv

Biskopen själv samt sju kyrkoherdar i stiftet har anmält situationen och därmed föranlett ärendet.

Biskopen har hörts av ansvarsnämnden, som anser att han brutit mot de avlagda vigningslöftena och att det ”skadat det anseende en biskop bör ha”.

Det är också särskilt graverande att biskopen inte har insett att agerandet också inneburit att trovärdigheten och auktoriteten kan ifrågasättas, resonerar ansvarsnämnnden.

– Ett unikt och historiskt beslut. Det är första gången sedan relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten år 2000 som en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, säger ansvarsnämndens ordförande Robert Schött.

Biskopen i Visby är också biskop för kyrkans utlandsförsamlingar.

”Smärtsam för alla”

– Just nu är det så klart många känslor, tankar och frågor att förhålla sig till eftersom vi inte har varit med om den här situationen tidigare, säger Antje Jackelén och fortsätter:

– Stiftet och Thomas Petersson ska inte lämnas ensamma i den här situationen. Det är en styrka att vi har en kyrkoordning som ger vägledning i processen vidare och hur de uppkomna frågorna ska hanteras.

Nu uppstår frågan om när en ny biskop kan utses.

– Det är klart att det måste till en ny biskop i Visby stift. För det kommer det att bli en normal ordning för ett nytt biskopsval, säger Christer Engelhardt, stiftsdirektor i Visby stift.

Beslutet att avkraga biskopen kan inte överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet