Kristna Dagens ledarskribent: ”Finns en gräns för vilket liv man kan leva”

Uppdaterad
Publicerad

Biskopen i Visby stift förlorade ämbetet sedan det framkommit att han haft en utomäktenskaplig affär. Inte förvånande, säger Elisabeth Sandlund på den kristna tidningen Dagen.

– Det finns en gräns för vilket liv man kan leva som en av de högsta företrädarna för Svenska kyrkan och den gick här.

Den kristna tron förespråkar syndernas förlåtelse men otrohet är inte acceptabelt för en biskop. Dagens beslut var en tydlig markering från Svenska kyrkans ansvarsnämnd, säger Elisabeth Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen.

– För en biskop ska evangeliet genomsyra allt man gör, det finns egentligen inget privatliv, utan det hänger så nära ihop med tjänsten, och då blir otrohet en allvarlig sak.

Värre för en biskop

Om det hade gällt en präst på lägre nivå hade det troligtvis inte blivit en lika stor sak, resonerar Elisabeth Sandlund.

– En biskop ska ju vara ett föredöme för andra anställda i sitt stift och för medlemmarna så på så vis blir det ju extra allvarligt.

Att präster blir anmälda är dessutom inte lika ovanligt. I sådana fall är det domkapitlet i berört stift som kan fatta beslut om åtgärder.

– Där finns andra påföljder. Man kan få en varning, man kan få en prövotid där man arbetar vidare under övervakning eller man kan bli avkragad, säger Elisabeth Sandlund.

Ett sådant beslut kan också överklagas i överklagandenämnden. Men när det gäller biskopar avgör ansvarsnämnden för biskopar och då finns inga alternativa påföljder. Beslutet kan inte heller överklagas.

Framtid i kyrkan?

Trots avkragningen kan den nu avsatte biskopen Thomas Petersson fortfarande arbeta kvar inom kyrkan, så länge inte rollen kräver vigning, det vill säga biskop, präst eller diakon.

– Det finns många andra jobb inom Svenska kyrkan och han är inte portförbjuden. Men jag skulle väl säga att möjligheterna inte är så stora efter detta. Att det här skulle omprövas om några år eller så tror jag knappast är tänkbart heller.

Elisabeth Sandlund tror inte att händelsen kommer påverka bilden av Svenska kyrkan negativt.

– Nu framträder bilden av en kyrka som lever som den lär och det borde stärka bilden av kyrkan.

Finns en risk att allmänheten tycker att kyrkan är onödigt konservativ?

– Den risken finns ju alltid men jag vill tänka att det är bättre för alla organisationer att man framstår som trogna sina ideal snarare än att man framstår som en vindflöjel.

Fakta: Avsatta biskopar

Att en biskop blir av med ämbetet är en närmast unik händelse i modern tid.

Senast det inträffade var 1954 när stat och kyrka fortfarande hängde ihop. Biskop Dick Helander avsattes då efter en dom fastställd av Svea hovrätt.

Bakgrunden var en mängd anonyma brev som skickades till präster i Strängnäs stift inför ett kommande biskopsval. I breven smädades andra biskopar och Dick Helander misstänktes ligga bakom. Han åtalades och dömdes mot sitt nekande för ärekränkning.

1961 fick han resning i Högsta domstolen och ytterligare tre år senare meddelades domen. Straffet blev mildare och HD upplöste också avsättningen, men Helander var då pensionär.

År 2002 utfördes DNA-analys av kuvertklistret på de anonyma breven som visade att det inte var Dick Helander som slickat igen dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.