Arkeologen Fredrik Hallgren skulle egentligen kunna resten av sitt liv åt utgrävningen vid Dagsmosse i närheten av Omberg. Foto: SVT

Arkeologerna om Dagsmosse: Skulle kunna jobba här i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Dagsmosse i närheten av Omberg innehåller så mycket intressant material att arkeologer menar att de skulle kunna fortsätta arbeta där i flera år framåt.

Som SVT berättat tidigare har arkeologer hittat mycket äldre lämningar än de som varit kända tidigare. I den del där utgrävningar sker i år har man hittat 9 000 år gamla spår. Eftersom materialet är så välbevarat finns det en stor mängd fynd i marken.

Om det fanns obegränsat med tid och pengar, hur länge skulle du kunna arbeta här?

-Ja, det skulle ju vara resten av livet i så fall, säger arkeologen Fredrik Hallgren.

Äldre stenålder

Det som gör Dagsmosse till den kanske mest intressanta fyndplatsen i hela Europa är mängden av fynd. Ett helt landskap finns bevarat från de människor som en gång i tiden använde platsen. På den tiden var mossen en sjö med öar och just på öarna finns spår av människor som fiskat och jagat, men också börjat bli mer bofasta.

Fynden kommer från det vi i Sverige betecknar som äldre stenålder, tidsperioden mesolitikum. Längre söderut i Europa hade man hunnit längre i utvecklingen och där räknas tidsperioden som en mellanperiod i stenåldern.

Behövs pengar

När en så rik fyndplats ska undersökas tar det tid och det betyder att det behövs pengar. Mellan åren 2016 och 2020 betalade Riksantikvarieämbetet för utgrävningarna. I år har pengar fått sökas på andra håll och bidrag har kommit från Märta Christina och Magnus Vahlquists stiftelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.