Caroline Havenslätt äger Dansakademin Norrköping som arrangerar tävlingen. Foto: Privat

Arrangören: ”Känner stolthet och spänning”

Publicerad

Inför dagens stora danstävling i Åby Arena utanför Norrköping har arrangören haft fullt upp med att förbereda. Samtidigt hoppas de på att tävlingen kommer att betyda mycket för dansen i Östergötland.

För första gången kommer alla tävlande i nybörjarklassen ”Bronsklass” att tävla tillsammans. Innan har alla tävlingar i bronsklassen varit regionalt runt om i Sverige.

Caroline Havenslätt, ägare till Dansakademin Norrköping som arrangerar tävlingen, säger att det har varit högt tempo och mycket att stå i inför tävlingen.

– Vi har ju inte direkt någon vana att hålla några danstävlingar av den här storleken och det har inte kommunen heller, så det fanns en viss oro.

På fredagskvällen har arrangören haft möjlighet att testa all teknik som kommer att behövas på tävlingsdagen. Det har bland annat handlat om att testa ljud och internetuppkopplingen, som kommer att behövas för att kunna visa det som filmas på tävlingen.

Viktigt för dansen i Östergötland

Caroline Havenslätt säger att de alltid kollar på nya sätt att utveckla sporten och tycker att det nya systemet med nationella tävlingar även för bronsklassen är ett steg i rätt riktning.

– För oss dansare i Östergötland är det skönt att få en tävling på hemmaplan, dansen i Östergötland kommer främjas jättemycket av det här.

Tävlingen är öppen för alla åldrar, men en stor del kommer att bestå av barn i 10- till 15-årsåldern.

– Det kommer att bli som ett litet SM för bronsklass på hemmaplan.

Över 700 anmälda dansare

För att hinna med alla danser under dagen kommer det att vara 24 tävlande på dansgolven under varje dans. Även fast alla deltagare tävlar i bronsklassen kommer det att vara uppdelat efter åldersgrupp.

Enligt Carolina Havenslätt kan det dock vara med en del rutinerade dansare fast det är bronsklassen det tävlas i. Om någon dansare är väldigt bra i solodans, men väljer att byta till pardans måste den personen då börja om i bronsklassen. 

Med över 700 deltagare väntas det bli mycket folk i arenan. 

– Vi är ganska övertygade att det kommer bli fullsatt med alla anhöriga till dansarna, det brukar vara minst sagt fullt på läktarna när det är tävling, säger Carolina Havenslätt.

Tävlingarna börjar klockan 10.00 och väntas hålla på till strax efter 18.00 i Åby Arena utanför Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.