Visa alla (2)

Asby och Tolvmanna håller öppet

Publicerad

I Asbybacken i Ydre kommun är det ingen brist på snö och idag var det mycket folk i backen eftersom en skola hade friluftsdag. Yxbacken utanför Norrköping drar nytta av sitt läge.

I Ydre var dock sportlovet redan förra veckan, men backen håller ändå öppet dagtid även den här veckan eftersom kringliggande kommuner har lov nu.

Hur långt fram på säsongen backen kommer kunna hållas vid liv vågade de inte svara på i dagsläget.

Yxbacken

Norrköpings utförsåkare har väldigt bra förutsättningar. Backen ligger nämligen så till att den får väldigt lite sol. Det gör att när snön väl ligger i backen så stannar den ett bra tag. Norrköpings skidklubb, som driver backen, har också utvecklat arbetet med att lägga snö. Nu kan man starta anläggningen snabbare när det är rätt temperatur och det går också att tillverka snö vid lägre temperaturer än tidigare.

Kisa

Även i Tolvmannabacken är det öppet och full fart.

– Vi har jättemycket snö och alla nedfarter är öppna. Vi har ju sparat snö sedan förra säsongen, säger Anders Kjällström, vd hos Branäsgruppen som äger backen.

Han berättar att de till denna säsong skaffat fler och modernare fläktar för att kunna preparera nedfarterna. Tolvmannabacken beräknas kunna hållas öppen till 24 mars.

– Hittills har säsongen varit bättre än vad vi hade tänkt oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ydre

Mer i ämnet