Åtalades för mordförsök i Lambohov – 18-åring döms för hot

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åriga man som i höstas misstänktes för sju mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning i Linköpings stadsdelen Lambohov döms idag av Linköpings tingsrätt. Den unga mannen döms för grovt olaga hot till fängelse i ett år.

Det var en slump att polisen ens fick reda på händelsen i Lambohov den 5 augusti. Polisen hittade övervakningsbilder från brottstillfället när de jobbade med utredningen då två tonårskillar besköts i Berga, varav en dog.

Den åtalade mannen har hela tiden nekat till brott och har bland annat påstått att det inte var han på bilderna och att han inte ens befunnit sig i stadsdelen vid den aktuella tidpunkten.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Ingen hylsa

Tingsrätten anser att det var den 18-åriga mannen på övervakningsfilmerna. Det ska ha hörts ett skott i samband med händelsen, men ingen hylsa hittades – därför anser tingsrätten att mannen inte kan dömas för grovt vapenbrott.

Tingsrätten anser däremot det vara belagt att mannen hotat personer med ett pistolliknande föremål.

Inte psykiskt sjuk

18-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning – som inte visade att mannen var sjuk. Han döms därför till fängelse i ett år.

Mannen döms även för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter en incident i häktet.

Sammanlagt drabbades Linköping av 13 skottlossningar förra året. Det här är den enda av de händelserna som hittills nått domstol. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet