Foto: SVT

Första rättegångsdagen – 18-åring åtalas för skott mot sju personer

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen startade rättegången i Linköpings tingsrätt mot den 18-åring som misstänks för sju mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning tidigt på kvällen den 5 augusti i stadsdelen Lambohov.

Att polisen överhuvudtaget fick veta om att det skett en skjutning då berodde på en slump.

– Ingen av de inblandade kontaktade polisen. Det här kom till polisens kännedom med anledning av en annan utredning. Samma dag skedde det en skjutning till i Linköping (i Berga, reds anm), där en ung pojke avled. I den utredningen analyserade man tillgängliga övervakningsfilmer och fick se det här. Då påbörjades den här utredningen, så vi ligger en vecka efter händelsen, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Inga spår efter skott

Åklagarens bevis grundar sig till stor del på just dessa övervakningsfilmer från platsen, något som 18-åringens försvarsadvokat är noga med att framhålla.

– Åklagaren har inte hittat några kulhål, det finns inga hylsor. Jag ser inte att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom, säger advokat Oscar Hillmann.

Sju målsäganden – bara en deltar

Det finns sju målsäganden, men endast en av dem var på plats i rättssalen. De övriga sex har inte velat samarbeta med polisen och har samstämmigt i förhör hävdat att de inte blivit hotade av 18-åringen eller att något skott avlossats.

– Det är en jättetråkig samhällsutveckling när målsägande som uppenbarligen varit utsatta för ett allvarligt brott väljer att säga ”ingen kommentar” eller ”jag vill inte medverka”. Det är allvarligt. Det bekräftar den tystnadskultur som det rapporterats om, säger Eva Nemec Nordh.

Våldsam i häkte

18-åringen åtalas också för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd. De brotten begicks under tiden han suttit frihetsberövad.

18-åringen har också genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Den säger att 18-åringen kan bli aktuell för rättspsykiatrisk vård om han döms som skyldig.

Rättegången har två planerade förhandlingsdagar och avslutas fredag den 26 november.

Hör chefsåklagare Eva Nemec Nordh och försvarsadvokat Oscar Hillmann i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet