Polisen Benjamin Prom varnar för slarvigt användande av sociala medier. Foto: SVT

Att skriva på nätet kan öka brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten sägs vara polisens bästa iakttagare när det gäller att förebygga och klara upp brott, men allt oftare kan det samarbetet gå fel. Nu varnar polisen bland annat grannsamverkansgrupper att skriva i sociala medier när man ser polisen patrullera i olika områden.

– Det började med att vi arbetade i ett visst område. Vi hade fått information om att det kunde försiggå brottslighet eller förberedelse för brottslighet. Då fick vi information om att man spred i facebookgrupper i det här aktuella området om att vi fanns där, säger chefen för områdespolisen i Norrköping Benjamin Prom till SVT Nyheter Öst.

Det finns i dag nära 10.000 områden i landet med så kallad grannsamverkan för att  förebygga brott, men vårdslöst användade av sociala medier i grupperna kan få motsatt effekt.

– Många områden och småsamhällen har egna facebookgrupper där man sprider information om det ena och det andra, och det tycker vi i grunden är bra. Men i bland kan det istället bli kontraproduktivt om man talar om att polisen syns i ett område. Det kan varna kriminella, säger Benjamin Prom.

Kriminella tar sig enligt polisen helt enkelt in i slutna facebookgrupper och får information. Nu vädjar polisen om att tänka på vad man skriver.

– Värdera vad man skriver och tänka både en och två gånger, i och med att man kan nå ut till många människor i sociala medier, säger chefen för områdespolisen i Norrköping Benjamin Prom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.