Trots högkonjunkturen minskar fruktsamheten bland svenska kvinnor visar statistiken från SCB. Foto: Christine Olsson, TT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnor i Åtvidaberg får flest barn

Publicerad

Barnafödandet i Sverige har gått nedåt de senaste åren visar en undersökning som Statistiska centralbyrån har gjort, men det skiljer sig också mycket mellan olika kommuner.

I Östergötland är det de mindre kommunerna där varje kvinna i snitt får mest barn, medan kvinnorna i storstäderna Norrköping och Linköping får färre.

SCB:s mätmetod kallas summerad fruktsamhet och är en uppskattning av hur många barn varje kvinna i genomsnitt kommer att få i livet, förutsatt att den rådande fruktsamheten i populationen förblir densamma som under mätåret.

Se bilden nedanför för siffrorna från Östergötland.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

– Bostadsbestånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamheten ofta lägre, medan den i villaområden generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Gotland ligger under riksnittet och hamnar på 1,63 barn per kvinna.

I undersökningen saknades det siffror från Ydre kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet