Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Avskedad Mjölbylärare riskerar få legitimation indragen

Publicerad

Skolinspektionen begär i en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd att en lärare i Mjölby ska få sin lärarlegitimation indragen. Läraren avskedades av kommunen redan i december 2021 efter att han uppträtt hotfullt och kränkande mot elever.

Läraren bedöms också ha haft brister i undervisningen och i att stödja elever samt att vara ironisk och nedlåtande mot ”svaga” elever.

Enligt den utredning Skolinspektionen gjort har vissa elever bytt klass för att slippa läraren. En biträdande rektor har dock uttalat att en stor del av eleverna har uppskattat läraren, bland annat för dennes fasta rutiner.

I ett mejlsvar skriver Skolverket att det är ovanligt att lärare anmäls med yrkande att legtimationen ska återkallas. Beslut om återkallande har trots det stigit från 1-3 per år 2013-2018 till 6-9 per år 2019-2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet