Tandhygienisten Bernt Herlitz blev avskedad av Region Gotland efter att han angivit asylsökande ungdomar som han menade var äldre än de uppgav. Foto: SVT

Tandhygienisten måste betala rättegångskostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Tandhygienisten Bernt Herlitz avskedades av Region Gotland efter att han brutit mot tystnadsplikten i arbetet. I den efterföljande tvisten dömdes han av Arbetsdomstolen (AD) att betala rättegångskostnader på sammanlagt 445 101 kronor. Nu bestrider han regionens faktura.

Bernt Herlitz hade i mejl till Migrationsverket lämnat uppgifter om att flera av hans patienter, som var asylsökande ungdomar, troligen var äldre än de uppgav. Något som enligt AD bröt mot tystnadsplikten och därmed också gav laglig grund för ett avskedande.

Efter upprop i sociala medier om att hjälpa Bernt Herlitz efter AD:s dom så fick han på kort tid in pengar som gott och väl täcker rättegångskostnaderna.

– På två dagar fick jag jag in en halv miljon, berättade Bernt Herlitz för SVT Nyheter Öst den 9 juli.

Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Den 19 september skickade Region Gotland en faktura på 445 101 kronor till Bernt där betalningen ska vara tillhanda den 19 oktober. En faktura som nu bestridits av honom, med hänvisning till att Region Gotland kan ha brutit mot kommunallagen i samband med avskedandet och hanteringen av betalningskraven.

– Ja, det har jag gjort. Men svaret från Region Gotland är de hänvisar till domen och att de inte begått något fel.

Flera juridiskt kunniga personer har engagerat sig i Bernt Herlitz ärende.

– Men kommer det inte fram något nytt konkret snart så måste jag ju betala. Det kan kanske gå att driva det här vidare till Europadomstolen, har jag fått veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.