Blockaden mot bageriet avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids facklig blockad kom idag Livsmedelsarbetareförbundet överens med Ingeborgs bageri Linköping.
Kollektivavtalet som nu har skrivits mellan parterna reglerar bland annat löner, försäkringar och pensionsinbetalningar.

I över en vecka har Ingeborgs bageri/Kabes AB i Linköping satts i blockad av facket. Blockaden innebar att allt arbete på företaget som genomfördes av fackförbundets medlemmar stoppades omedelbart.

Konflikten handlade om att bageriets två ägare inte ville teckna något kollektivavtal då de tyckte att företaget var för litet, och att det gällde endast en anställd.

Kraftfulla åtgärder

Att sätta ett företag i blockad är ett av fackets mer verkningsfulla stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal och är skyddad i Sveriges grundlag, så länge man inte bryter mot några andra lagar. Och nu hur man alltså lyckats tecknat ett kollektivavtal.

– Det är glädjande att vi fått ett avtal till stånd. Tyvärr tvingades vi verkställa en blockad men nu har vi kommit överens vilket kommer gagna alla parter, säger Lena Persson, ombudsman för Livs i Linköping i ett pressmeddelande. I och med detta är blockaden över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer