Foto: SVT

Både gott om och ont om plats för fler tåg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns plats för fler tåg på våra spår, men inte överallt, säger forskaren Christiane Schmidt på Linköpings universitet.

– Ja ,det finns plats för mer tåg. På några ställen är det lite mer en flaskhals och på andra ställen finns det lite mer plats, säger Schmidt.

En tågförsening har en benägenhet att sprida sig och påverka väldigt många tåg. Det är inte så konstigt eftersom alla tåg samsas om samma spår. Långsamma godståg går tillsammans med snabba persontåg med få stopp och lokaltåg som stannar ofta.

Forskare över hela världen försöker lösa de här problemen och denna vecka möts de under fyra dagar på konferensen Rail Norrköping.

Christiane Schmidt är biträdande universitetslektor på Linköpings universitet. Hon använder matematik och algoritmer för att försöka se hur man bättre kan utnyttja spåren för godståg.

– Om alla tåg skulle köra med samma hastighet så skulle man kunna planera in mer tåg, säger Schmidt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer