Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Högdahl, doktorand på KTH i Stockholm. Foto: SVT

Järnvägsfolk från 20 länder i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsforskare från hela världen samlas just nu i Norrköping. Bland annat diskuteras hur fler tåg ska få plats på spåren med hjälp av smart tidtabellsplanering.

Konferensen, Rail Norrköping, har samlat 260 deltagare från 20 olika länder. Forskarna från hela världen verkar brottas med samma problem, oavsett var man kommer ifrån. Det handlar om att få plats för fler tåg på de spår som finns och att minimera förseningar.

Bättre planerade tidtabeller

Johan Högdahl är doktorand på KTH i Stockholm och försöker i sitt arbete se om arbete med tidtabeller kan ge mer utrymme.

– Målet är att minska förseningarna genom att planera om en befintlig tidtabell, ändra hur tågen möter varandra och var de går förbi varandra, berättar Högdahl.

Planeras inte tidtabeller med utrymme för förseningar idag?

– Det finns marginaler för förseningar, men frågan är om de hamnar på rätt ställe eller om man ska flytta på marginalerna så att de gör bättre nytta? fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer