Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero. Foto: TT/Suicide Zero.

Bara Valdemarsviks kommun har handlingsplan mot självmord

Uppdaterad
Publicerad

12 av 13 kommuner i Östergötland saknar handlingsplan för att förebygga självmord. Bara Valdemarsvik har en plan – det visar en kartläggning av organisationen Suicide Zero.

Vare år tar omkring 59 personer självmord i Östergötland och omkring tio gånger så många försöker ta sitt liv. En kartläggning som organisationen Suicide Zero genomfört visar att endast Valdemarsviks kommun i hela Östergötland har en handlingsplan för att förebygga självmord.

– Det är helt oacceptabelt att 12 av 13 kommuner i Östergötland saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och handlingsplaner för ett effektivt arbete med att förebygga självmord, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero i ett pressmeddelande.

Om du mår dåligt:

Visa

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller funderar på att ta ditt liv.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Självmordslinjen: Telefon: 901 01

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet