I videoklippet berättar diabetesforskaren Johnny Ludvigsson om det senaste GAD-vaccinet. Foto: Daniel Díaz/SVT

Fortsatt ökning av barndiabetes – nytt vaccin ska hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Barndiabetes stegrar men forskningen är på framfart med ett nytt vaccin som via lymfkörteln kan rädda insulinproduktionen. Linköpingsforskaren Johnny Ludvigsson är en av studiens upphovspersoner.

– Det går inte ut på att bota men att åtminstone behålla insulinproduktionen som finns kvar när barnet insjuknar, beskriver han.

Inget tyder på att barndiabetes minskar. Inrapporterade fall har ökat sen i fjol i Norrköping, men minskat något i Linköping.

Under lång tid har den världskände diabetesforskaren och barnläkaren vid Linköpings universitet Johnny Ludvigsson försökt utveckla ett vaccin, kallat GAD-vaccinet, mot typ 1-diabetes.

Går inte att bota

På senare tid har hans forskarlag prövat att spruta in detta i lymkörteln för att förlänga insulinproduktionen och hindra betaceller från att dö.

– Det går inte ut på att bota diabetes men att åtminstone kunna behålla insulinproduktionen som finns kvar när barnet insjuknar, beskriver han.

GAD-vaccinet har gett positiva resultat på en grupp patienter och det har lagt grunden till en ytterligare studie för att säkerställa behandlingens effekt. Tidigare undersökningar av olika vaccintyper har också gjorts genom åren från forskargrupper i bland annat länder som USA, Finland och Sverige.

Tarmbakterier kan spela roll

– Vi har även sett att vissa barn har annan typ av tarmbakterier som kanske skyddar mot sjukdomen, förklarar Johnny Ludvigsson.

Han syftar på projektet med de så kallade ABIS-barnen (alla barn i sydöstra Sverige). I studien ingår barn som föddes 1997-1999. De har följts sedan födseln och fått lämna olika prover som avföring, blodprover och modersmjölk och det har visat hur olika grupper utvecklat typ 1-diabetes.

Följ med in till labbet där Johnny Ludvigsson berättar mer om deras forskning om typ 1-diabetes hos barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.