Åsa Hermansson barnmorska och förtroendevald Vårdförbundet Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

”Vi fortsätter förlora barnmorskor i slutenvården i Östergötland”

Publicerad

Redan i maj larmade Vårdförbundet om ett akut problem med brist på barnmorskor i Östergötland. Ett halvår senare har situationen accelererat.

– Vi fortsätter förlora barnmorskor i slutenvården och det gäller både i Linköping och Norrköping, säger Åsa Hermansson, barnmorska och förtroendevald Vårdförbundet Östergötland.

Det är en extrem situation berättar hon och framförallt de senaste veckorna har varit tuffa.

– Det är ett stort bekymmer. Många barnmorskor har gått till annan verksamhet, många är sjukskrivna och vissa är föräldralediga, säger HON.

På flera pass fattas det barnmorskor och de som arbetar får ständigt sms- förfrågningar på morgonen, när sjukskrivningar ständigt dyker upp.

– Många är trötta och får gå in på dubbelpass och det här äventyrar patientsäkerheten, säger Åsa Hermansson.

”Stor frustration”

Hon säger vidare att det är dags att ledningen för regionen agerar.

– Jag blir frustrerad, det måste hända någonting, säger hon och tillägger ”jag berättar hur det är på golvet, men ledningen måste ta ansvar”.

SVT Nyheter Öst har fått vittnesmål som berättar om dåligt mående, att de knappt hinner äta eller sitta samt att de dagligen får nya sms med extrapass. Flera personer söker sig bort från yrket och anställda upplever att ingenting görs för att förbättra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.