Följ med in i prisbelönta köket Foto: Ulf Persson / SVT

Motala bäst i klassen – men nu hotas ekomaten

Uppdaterad
Publicerad

52 procent av den mat som lagas till skolor och äldreomsorg i Motala kommuns offentliga kök är ekologisk, och det har kommunen blivit prisbelönt för. Men nu är ekomaten hotad eftersom det nya politiska styret i Motala tycker att det ekologiska är för dyrt.

– Det är tråkigt. Det känns ju som att det man gjort under många år inte är bra. Men man får väl bita ihop och göra det bästa av det, säger Margaretha af Trolle, kostchefen i Motala.

I storköket där Motala kommun lagar mat till skolor och äldreomsorg har man fått många utmärkelser för sin satsning på ekologisk mat. Ett bevis på Motalas framgång är att man erövrat många diplom och certifikat för sin satsning på ekologiskt.

Motala

– Det är bland annat diplom från ekomatcentrum att vi tillhör och ligger högt i den så kallade ekomatsligan i landet sedan 2011. Det är en rankning över kommuners inköp av ekologisk mat, säger Margaretha af Trolle.

”Det är personalkostnaden som är för dyr”

Men snart kan det vara slut på den uppskattningen eftersom det politiska styret i kommunen flaggat för att ekomaten är för dyr, trots att kommunens matbudget för skolorna ligger under rikssnittet.

– Det går som ett band genom landet just nu att det går att spara pengar genom att ta bort ekologiskt. Men jag menar att det ekologiska ska finnas kvar, eftersom det är personalkostnaden och inte den ekologiska maten som är för dyr, säger Bengt-Åke Karlsson (C), ekologisk bonde och nytt kommunalråd i Motala.

– Vi är tredje bästa kommun i årets guide över hållbar skolmatskommun, det kan man inte bara vifta undan, säger Margaretha af Trolle.

I klippet högst upp får vi följa med in i det prisbelönta köket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet